Newsletter



Selamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Sunday, March 13, 2011

Potret Isteriku

33 comments :
Assalamu'alaikum warahmatullah...

Alhamdulillah, syukur pada Ilahi..
Setelah 2 hari melukis & sehari mengedit, akhirnya dapat juga saya publish komik ni hari ni..! (suke3..! ^^)

Jadi, silalah download kat sini --> Potret Zaujahku [by Alfi Ramadhani]
(versi #2 - diedit)

Terima kasih kerana sudi membaca. Syukran. Jazakumullahu khairan katsiraa... (^_^)

Selamat membaca.. Moga bermanfaat, insya-Allah ! :D

:: Lihat versi Bahasa Inggeris ::

- - - - - -

Cinta bukanlah segala-galanya.
Cinta bukanlah semestinya indah.
Cinta bukanlah tujuan utama untuk kita hidup di dunia (selain cinta Allah & Rasul).
Islam perlukan umatnya yang gigih menegakkan syiar-Nya, bukan hanya dibuai angan-angan, seronok melayan perasaan & sebagainya.

Ini komik pertama saya pada tahun 2011.
Dan saya rasa saya tak akan melukis komik bergenre sebegini lagi selepas ini.
Takut-takut hati makin lalai & leka dari tujuan sebenar kehidupan.

Alhamdulillah, cubaan 'dakwah' saya ini menjadi pengajaran buat saya.
Mohon ambil yang baik, buang mana yang lagha/sia-sia.
Itu bukanlah niat saya, ketika tahun 2011 itu.

Stay blessed in Rahmatillah. :)

- Alfi Ramadhani, 1434H, 2013M.

33 comments :

  1. salam..

    hehe,tahniah2.

    mmg komik ni smarties! =)

    smoge trus berkarya untuk islam!PEACE!

    ReplyDelete
  2. ya Allah sweetnye....eee...rase cam nak kawin skrg pun ade...teruskan berkarya ok!!! ^_____^

    ReplyDelete
  3. terbaik la fizi..ko memang berbakat..terima kasih bnyk2..
    memberi kesan ya g mendalam.. perghhh.. chayok2..

    ReplyDelete
  4. Sweetnya cerita ni :).
    Harap akn dtg byk lg cerita best mcm ni

    Gudluck! ^^

    ReplyDelete
  5. Ye..jangan mekap tebal2..cantik untuk suami je

    ReplyDelete
  6. masyaAllah..mcm mana blh lupa nama angkat bapa sendiri???

    ReplyDelete
  7. @bez amin
    wslm.. tq2..~
    tp komik ni xbelh dimakan mcm smarties.. hehe.. :P

    @Siti Khadijah Mn
    syukran...~

    @jamil raisuddin
    tq jamil.. sama2..~
    perghh...~ hang pun mantop jgak..! ^^

    @HidayaHamid
    insyaAllah, akan ade lagi..
    tq..~

    @Gimi
    yup..! hehe..

    @Anonymous
    mana ade lupa..
    tu bukan bapa angkat ana la..
    bapa angkat ana Paklong Hadi..~~
    wuwuwu...~~ (T_T)

    ReplyDelete
  8. o ye ke..ok2..i take my word back..btw..ad episod ke 2 tak komik ni?

    ReplyDelete
  9. Sy bukan senior. Biase je. Memandangkan Alfi minta komen, saya bagi,

    Dari unsur kekomikan dan lukisan, sukses.
    Dari segi nilai, biase je. Berunsur komedi romantik islamik, soal isteri yg berhias utk suami, kasih-sayang dan ramah-mesra antara suami isteri dan persoalan isteri elok duduk di rumah didik anak-anak dan fokus pada keluarga. Semua isi diceritakan secara 'surface' dan ringan untuk hiburan pembaca.

    Mebi bolehla membina sikit-sikit imaginasi angan-angan kepada orang yang belum kawen tentang bakal pasangannya.

    Video Intro Potret Zaujahku pulak saya tak berapa pasti nak kata apa.

    Oke, itu sajalah yang dapat saya ekstrak. Selamat Maju dan Berjaya

    ReplyDelete
  10. @Anonymous > ok..~ hmm..~ x pasti lagi.. kemungkinan besar, ade..

    @FRESHIE
    ok.. syukran jiddan..~
    emm.. video tu, saya pun xtau nak kata ape..~
    ehee...~~

    ReplyDelete
  11. ^_^..mumtaz! suka2.ruginy sy, baru follow blog ni..^_^
    teruskn usaha!

    ReplyDelete
  12. kak chahaya said:salam w.b.t.sudah lama follow blog ni.tapi prefer jadi silent reader.moga usaha Alfi sebarkan dakwah diberkati Ilahi.komik best cuma lagi menarik jika ada colour.sesuai diterbitkan dan dipasarkan untuk semua peringkat golongan lebih-lebih lagi adik-adik di sekolah menengah.teruskan menghasilkan karya yang hebat dan bermanfaat Alfi.

    ReplyDelete
  13. salam...
    nice effort alfi..
    truskn usaha dakwah anda
    mudah2an dpt kberkatan drNya
    btw very2 nice story..^^

    ReplyDelete
  14. Tak sangka ang boleh pergi bergini jauh! sugoi!

    ReplyDelete
  15. wahh, suka2 stail komik ni. islamik^^
    Kalau saya buat, mesti stail chibi, cute2 je. wat cerita budak2 bolehlah...

    looking forward 4 second season, eh bukan2, second series of ur comic^^

    ReplyDelete
  16. wahhh. silalah sambung. ade bakat disitu yg boleh dikembangkan lagi. syabas!

    ReplyDelete
  17. alfi~~~

    kah3x.. cute ah vid tu.. alfi comel~~

    tpi c (say: see ) xbaca lgi komik ni.. busy ngan exam..

    tpi c lgi tertarik dgn video tu.. kah3x..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum..sgt suka! ^_^
    blogwalking, rupanya pelajar UIA juga, hebat..Akh Alfi pandai buat komik dan Akh Salleh pandai cipta lagu, saling bekerjasama, itulah pentingnya ukhwah

    saya dah download, suka2. Kalau Akh buat lagi panjang, lagi sedap, Akh. Saya pun sebenarnya suka lukis2 komik Islamik mcm ni, tapi xpandai sgt lukis mcm Akh Alfi buat, jadi saya sokong! ^_^ teruskan usaha Akh dalam berdakwah. untuk saham akhirat, Insya-Allah, dipandang-Nya.

    p/s: mcm mana ye nak download lagu tu, xjumpa untuk download, blh psg je

    ReplyDelete
  19. terima kasih semua..~~
    emm.. lagu tu rasanya dah habis limit utk download, sbb tu dah x boleh download dah.. maap ye..~~

    ReplyDelete
  20. BEST2!!
    TERGOLEK2 BACE.
    MULE2 TERSENGEH2 JE, PASTU TENGOK POTRET EYH, LANGSUNG TERGOLEK2!!
    nasib bek 4 page je,
    kalo 10, pecah perut akak dik..
    hehe...
    KEEP UP UR GOOD WORK!!
    (^_^)b

    ReplyDelete
  21. nice work. best la komik tue. kartun2 cute.. hehe.. good job.. :D

    ReplyDelete
  22. Wahhhhhhh! Sy suka sangat sangat sangat lagu Isteri Solehah tu!
    Best dan menusuk kalbu!

    ReplyDelete
  23. salam...saya dah baca komik tu..sweet je..lagu pun ok..

    alisya tolong sebarkan komik tu kat sini
    http://wardahalisya.blogspot.com/2011/10/sweet-je-kan-bercinta-selepas-kahwin.html

    selamat berkarya!

    ReplyDelete
  24. salam, alfi ade episod kedua ea??
    xsabar nk bace..
    teruskan berkarya!
    semoga segala usahamu diberkati olehNya..
    inshaAllah~

    ReplyDelete

Kata-kata anda amat berharga..! =D

Komen Terkini

Recent Comments Widget