Newsletter



Selamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Friday, July 15, 2011

Paint.NET - Graphic Software

11 comments :
Assalamu'alaikum warahmatullah..
Pagi ni saya nak share satu software grafik yang saya rasa menarik sgt2 untuk dikongsi dengan semua..
Nama software ni Paint.NET
Ala-ala Microsoft punya Paint tu..
Tapi, Paint.NET ni lagi advance la daripada Paint yg default ada kat Windows tu..
Lagipun, software ni memang dicipta untuk menambah fungsi yang ada pada Paint tu sendiri..
Cuba tengok dia punya interface nih..


Lain kan..?
Saya suka guna software ni sebab pertamanya dia simple, tapi banyak jugak function dia..
Lepas tu saya suka dgn function panel2 kat bucu2 tu mcm Tools, Colours, Layers, History..
Ada macam2 tools la yang boleh diguna & memang senang sgt nak guna.. User friendly la senang cerita..
Kalau sape2 yg tak reti sangat guna Adobe Photoshop (macam saya ni) ,
software ni antara software yang harus dicuba untuk cipta/edit gambar, lukisan..
Lagi-lagi untuk blogger yang suka design header, dll..
Untuk design simple, tapi cun.. :)

Lagi satu, software ni walaupun banyak function, tapi dia mmg ringan..
Installer dia pun cuma lebih kurang 3.5 MB je..


Ha.. Apa lagi..
Kalau belum ada lagi software nih, boleh la download kat sini :
http://www.getpaint.net/

Just sharing.. hihi..
May Allah bless.. (^^)

11 comments :

  1. thanx sgt2, dla mmg pantang dgr nm software tuk lukis2 ni..nk gi download skang jugak..hehe

    ReplyDelete
  2. syukran~
    anda xreti sgt Adobe Photoshop, tapi masih mampu melukis katun2 yang comel..
    ade tak software yang boleh lukis gambar atau doodle yang comel? :) hehe~
    [asifah..gurau saja]

    ReplyDelete
  3. @atOn mampu sbb nak lukis cuma perlukan tangan & pensel je.. software tu tambahan je.. :)

    ReplyDelete
  4. salam..sy baru je install software ni 3hari hari lepas memang senang nk guna..tp still dalam proses blaja nk buat effect yg gempak..selalu rujuk tutorial kt utube :)

    ReplyDelete
  5. @c i k p u t i h boleh.. Paint biasa pun boleh, yg ni apatah lagi.. ^^

    ReplyDelete

Kata-kata anda amat berharga..! =D

Komen Terkini

Recent Comments Widget