NewsletterSelamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Sunday, June 28, 2015

Filem Animasi Tempatan Yang Menelan Belanja RM 4 Juta Ini Hanya Berjaya Mengutip RM 37 Ribu

No comments :
Disalin daripada :
Filem Animasi Tempatan Yang Menelan Belanja RM 4 Juta Ini Hanya Berjaya Mengutip RM 37 Ribu | Stroke Comichat
- - - - - - - - - - - - -


(Artikel ini diperoleh dari laman blog Amanz.my)

Industri animasi negara sedang berkembang pesat sekarang dengan siri animasi Upin dan Ipin serta Boboiboy mendapat sambutan yang menggalakkan dari penonton tempatan serta luar negara. Upin dan Ipin juga mendapat ruang tayangan di saluran Disney yang cukup berprestij. Jelas sekali sambutan terhadap animasi tempatan adalah amat baik sekali.

BACA : 10 Komik Paling Mahal Di Dunia

BACA : 3 Tips Bagaimana ‘Memancing’ Pembaca Untuk Setia Membaca Karya Anda

Malangnya tidak semua animasi tempatan akan menerima sambutan menggalakkan dan berjaya seperti Upin dan Ipin. Oh! La La yang merupakan filem animasi muzikal pertama Malaysia baru sahaja menamatkan tayangan di pawagam dan sambutannya adalah amat mengecewakan. Filem ini menelan belanja RM 4 juta tetapi hanya berjaya mengumpul RM 37 000 selepas 12 hari tayangan. Jumlah ini adalah amat mengejutkan bagi sebuah filem yang ditayangkan di 47 buah pawagam seluruh negara. Secara purata hanya 6 orang menonton filem ini setiap hari di setiap pawagam.

Di manakah silapnya sehingga jumlah kutipan sebuah filem yang mendapat dana dan sokongan dari Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia ini gagal teruk di pawagam. Secara peribadi kami hanya mengetahui kewujudan filem animasi selepas membaca laman Finas. Apakah pendapat anda?

No comments :

Post a Comment

Kata-kata anda amat berharga..! =D

Komen Terkini

Recent Comments Widget